docent-kunstschilders

Hans Versfelt (1968)

Geboren in Breda, ontwikkelt zich in hoog tempo tot een bekend virtuoos schilder van het Hollandse licht (zoals dat overigens nergens mooier is dan in Zeeland) en is nationaal een zeer gewaardeerd hedendaagse impressionist met inmiddels een gigantische oeuvre.

Hans Versfelt is één van de weinige schilders die ter plekke zijn onderwerpen in levende lijve schildert. Overal kun je Hans tegenkomen, gewapend met verf, doek en kwasten.

In het centrum van een stad, op een bevolkt strand maar ook in een verlaten polder. Elk onderwerp heeft zijn schoonheid, volgens Hans.

Hans werkt snel om de veranderende omstandigheden van het onderwerp en bewegende licht te kunnen vangen. Hij schildert met brede vlakken snel toe naar een totaal indruk. Soms blijft een werk in brede toetsen geschilderd, maar soms voltooit hij een schilderij met veel detail en fijnere streken. Het schilderij wordt altijd ter plekke voltooid.

Galerieën zijn Kunstzaal van Heijningen Den Haag, Galerie Anneé Haarlem, Galerie Bonnard Nuenen. Musea: Haags Historisch Museum, Stedelijk Museum Kampen, Katwijks museum en Pan Amsterdam.

Tijdens de Masterclass wil ik aan de deelnemers overbrengen hoe ik snel en doeltreffend een schilderij op locatie maak, met olieverf. Olieverf (eventueel water verdunbaar) heeft mijn voorkeur om mee te werken.

Ik zal de les starten met het maken van een snelle demo. Laten zien hoe je schildert maakt vaak meer duidelijk dan een hoop woorden.

Bij de demo zal ik o.a. laten zien hoe ik al bij de opzet van het schilderij toe werk naar een duidelijke totaal indruk van het onderwerp dat we gaan schilderen. Ik zal tijdens de demo vertellen over o.a. licht-donker contrast, koud-warm contrast, het schilderen in vlakken en andere aspecten die belangrijk zijn bij het plein-air schilderen.

De demo maak ik op de plek waar we gaan schilderen. Ik ga de deelnemers intensief begeleiden met het maken van hun schilderij van die locatie of onderwerp. Als het nodig is kan ik tijdens de les met de kwast in de hand laten zien wat ik bedoel.

Als je mijn opbouw volgt kan je met olieverf een schilderij in één dag voltooien. Misschien zelfs wel twee. Dat hangt er van hoe ver je het schilderij wil uitwerken.

Wat ik aan de individuele deelnemer zal overdragen hangt ook af van de ervaring die men al heeft. De een zal verder gevorderd zijn dan de andere. Geen probleem.

Maar zeker is dat elke deelnemer in alle dagen tijdens de Masterclass veel zal leren over alla-prima schilderen op locatie’.

Jo Dumon Tak (1963)

Geboren te Rotterdam, volgde begin jaren tachtig de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Sinds 2010 is hij bekend als schilder en artistiek leider van Panorama Walcheren.

Als autonoom beeldend kunstenaar schildert en tekent hij in zijn directe omgeving naar waarneming: landschappen, stillevens, portretten; deze aanpak geeft zijn werk een sterk autobiografisch karakter.

De opdracht om Panorama Walcheren te schilderen is weliswaar een ander hoofdstuk, maar sluit daar wel op aan; zowel in onderwerp als in zijn kenmerkende stijl.

Walcheren biedt een eindeloze hoeveelheid onderwerpen die plein air dan wel in zijn atelier vastgelegd worden. Het Panaroma is een voorbeeld van zijn gigantisch gevoel voor compositie, creativiteit en techniek. Door dit megaproject te trekken heeft hij een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Markante plekken van Walcheren zijn met een losse toets geschilderd en zo weet hij het 2-dimensionale van het doek te overstijgen en het licht te vangen. Zijn permanente expositie is te bezichtigen in het Panorama van Walcheren te Vlissingen.

Bij de totstandkoming van een (plein-air) schilderij komt heel wat kijken. Tijdens dit proces komen er heel wat keuzes aan te pas.

In de Masterclass wordt besproken hoe dit werkt en hoe dat tot een volwaardig schilderij leidt.

Alle stappen zoals bepalen van compositie, lijn, vorm, toon en kleur worden behandeld. Een goed schilderij begint met een goede schets of tekening en deze twee uitersten zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden in het figuratieve spectrum. “De juiste kleur op de juiste plaats” vat dit in het kort samen.

Omdat er altijd niveau verschillen van cursisten zijn wordt daarmee rekening gehouden en handreikingen op maat gegeven.

Uiteraard staat het iedereen vrij om op zijn of haar manier te werken en zal ik bij alle schilder-vraagstukken terzijde staan’.

Andrea Cook

Andrea Cook (1978) komt uit Engeland alwaar ze architectuur heeft gestudeerd aan de Universiteit van Sheffield. Sinds 2003 werkt ze echter fulltime als kunstenares in Zeeland. Andrea wordt geïnspireerd door de kracht van eenvoud en het subtiele spel van kleuren in de natuur. De kust en de zee komen vaak voor in haar schilderijen. Dat is niet verwonderlijk gezien haar huidige werkplaats. Zeeland inspireert niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook door het bijzonder heldere licht, dat deze provincie biedt, veroorzaakt door de combinatie van land en water.

De laatste jaren heeft het water haar ook steeds getrokken in de vorm van openwater-zwemmen langs de Zeeuwse kust en dan ook in de winter; het kleurenlandschap niet alleen ervaren als toeschouwer maar om het te beleven. Letterlijk om er in te duiken.

Sinds ze in Nederland woont, geeft ze samen met Francesco Antonietti lessen in schilderen aan deelnemers van alle niveaus. Met enkele praktische tips probeert ze de schilder een ‘gereedschapskist’ met technieken mee te geven, zodat men op het schilderdoek krijgt, wat men voor ogen heeft. Ze wordt je gids op een reis van ontdekking waar je ontdekt ander te leren kijken: naar vormen, verhoudingen, kleurgebruik en perspectieven.

Inschrijven voor de Twee- of Driedaagse Masterclasses 2021 en kies uit onderstaande mogelijkheden:

en onderga de heerlijke beleving van Zon, Zee, Zout, Lucht en Licht.

Het programma van 2020 is beschikbaar, klik op de gewenste data en je kunt direct online boeken.

Vragen?

Stuur een bericht
0