Kunstschilders

Jo Dumon Tak (1963)

Geboren te Rotterdam, volgde begin jaren tachtig de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Sinds 2010 is hij bekend als schilder en artistiek leider van Panorama Walcheren.

Als autonoom beeldend kunstenaar schildert en tekent hij in zijn directe omgeving naar waarneming: landschappen, stillevens, portretten; deze aanpak geeft zijn werk een sterk autobiografisch karakter.

De opdracht om Panorama Walcheren te schilderen is weliswaar een ander hoofdstuk, maar sluit daar wel op aan; zowel in onderwerp als in zijn kenmerkende stijl.

Walcheren biedt een eindeloze hoeveelheid onderwerpen die plein air dan wel in zijn atelier vastgelegd worden. Het Panaroma is een voorbeeld van zijn gigantisch gevoel voor compositie, creativiteit en techniek. Door dit megaproject te trekken heeft hij een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Markante plekken van Walcheren zijn met een losse toets geschilderd en zo weet hij het 2-dimensionale van het doek te overstijgen en het licht te vangen. Zijn permanente expositie is te bezichtigen in het Panorama van Walcheren te Vlissingen.

Bij de totstandkoming van een (plein-air) schilderij komt heel wat kijken. Tijdens dit proces komen er heel wat keuzes om de hoek kijken.

In de Masterclass wordt besproken hoe dit werkt en hoe dat tot een volwaardig schilderij leidt.

Alle stappen zoals bepalen van compositie, lijn, vorm, toon en kleur worden behandeld. Een goed schilderij begint met een goede schets of tekening en deze twee uitersten zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden in het figuratieve spectrum. “De juiste kleur op de juiste plaats” vat dit in het kort samen.

Omdat er altijd niveau verschillen van cursisten zijn wordt daarmee rekening gehouden en handreikingen op maat gegeven.

Uiteraard staat het iedereen vrij om op zijn of haar manier te werken en zal ik bij alle schilder-vraagstukken terzijde staan’.

Hans Versfelt (1968)

Geboren in Breda, ontwikkelt zich in hoog tempo tot een bekend virtuoos schilder van het Hollandse licht (zoals dat overigens nergens mooier is dan in Zeeland) en is nationaal een zeer gewaardeerd hedendaagse impressionist met inmiddels een gigantische oeuvre.

Hans Versfelt is één van de weinige schilders die ter plekke zijn onderwerpen in levende lijve schildert. Overal kun je Hans tegenkomen, gewapend met verf, doek en kwasten.

In het centrum van een stad, op een bevolkt strand maar ook in een verlaten polder. Elk onderwerp heeft zijn schoonheid, volgens Hans.

Hans werkt snel om de veranderende omstandigheden van het onderwerp en bewegende licht te kunnen vangen. Hij schildert met brede vlakken snel toe naar een totaal indruk. Soms blijft een werk in brede toetsen geschilderd, maar soms voltooit hij een schilderij met veel detail en fijnere streken. Het schilderij wordt altijd ter plekke voltooid.

Galerieën zijn Kunstzaal van Heijningen Den Haag, Galerie Anneé Haarlem, Galerie Bonnard Nuenen. Musea: Haags Historisch Museum, Stedelijk Museum Kampen, Katwijks museum en Pan Amsterdam.

Tijdens de Masterclass wil ik aan de deelnemers overbrengen hoe ik snel en doeltreffend een schilderij op locatie maak, met olieverf. Olieverf (eventueel water verdunbaar) heeft mijn voorkeur om mee te werken.

Ik zal de les starten met het maken van een snelle demo. Laten zien hoe je schildert maakt vaak meer duidelijk dan een hoop woorden.

Bij de demo zal ik o.a. laten zien hoe ik al bij de opzet van het schilderij toe werk naar een duidelijke totaal indruk van het onderwerp dat we gaan schilderen. Ik zal tijdens de demo vertellen over o.a. licht-donker contrast, koud-warm contrast, het schilderen in vlakken en andere aspecten die belangrijk zijn bij het plein-air schilderen.

De demo maak ik op de plek waar we gaan schilderen. Ik de deelnemers intensief begeleiden met het maken van hun schilderij van die locatie of onderwerp. Als het nodig is kan ik tijdens de les met de kwast in de hand laten zien wat ik bedoel.

Als je mijn opbouw volgt kan je met olieverf een schilderij in een dag voltooien. Misschien zelfs wel twee. Dat hangt er van hoe ver je het schilderij wil uitwerken.

Wat ik aan de individuele deelnemer zal overdragen hangt ook af van de ervaring die men al heeft. De een zal verder gevorderd zijn dan de andere. Geen probleem.

Maar zeker is dat elke deelnemer in alle dagen tijdens de Masterclass veel zal leren over alla-prima schilderen op locatie’.

Robert Vorstman (1975)

Geboren in Amsterdam, is autodidact en schilder pur sang en een bekend hedendaags impressionist.

Hij schildert veel naar de natuur en plein air. Hij is op zoek naar een verrassend gezichtspunt in het alledaagse waarin de simpele schoonheid ligt. Trefzeker weet hij alles wat hij ziet met een impressionistische/figuratieve toets vast te leggen waarbij hij zich beperkt tot de essentie van het onderwerp.

Robert Vorstman exposeert onder andere bij galerie Mokum in Amsterdam, bij galerie De Vis in Harlingen, Kunstzaal van Heijningen in Den Haag en groepsexposities bij het Drents museum in Assen, Museum Henriette Polak in Zutphen, het Kröller Muller Museum in Otterlo en het Zuiderzee Museum in Enkhuizen.

Al jaren is zijn werk te zien op verschillende kunstbeurzen zoals bijvoorbeeld de Pan Amsterdam.

Inschrijven voor de Twee- of Driedaagse Masterclasses 2020

en onderga de heerlijke beleving van Zon, Zee, Zout, Lucht en Licht.

Het programma van 2020 is beschikbaar, klik op de gewenste data en je kunt direct online boeken.

Vragen?

Stuur een bericht
0