Plein air kunstschilderen voor beginners

We starten bij Het Zeeuwse Licht met een aantal speciale Masterclasses voor beginners.

We hebben gemerkt dat er behoefte is aan de basis: Hoe maak ik een schilderij en wat komt er allemaal voor kijken.

Vaak is dat blanco witte schilderdoek een enorme drempel. Je wil er graag een tafereel op schilderen, maar hoe doe je dat? Waar begin je?

Het is handig om te beginnen die ‘leegte’ van een nieuw schilderdoek te bedekken met een eenvoudig ondergrondlaagje. Gebrande sienna of Engels rood zijn populaire kleuren voor dit doel: het geeft als basis warmte aan het schilderij, de kleuren worden levendiger, natuurlijker.

Wat leer je zoal?

Allereerst leer je te kijken, kijken als een kunstenaar; er moet een schilderij komen, dus geen foto! Hoe iets geschilderd is, maakt het boeiend. Je bouwt het tafereel op met grote vormen in twee of drie kleuren, zonder details: een lucht, de zee, het strand.

En beetje bij beetje voeg je meer details toe: schaduwen, highlights, figuren, objecten. Regelmatig neem je afstand van je doek om te zien of het perspectief en verhoudingen kloppen.

Persoonlijke begeleiding bij dit proces is zeer welkom, want je krijgt ineens veel voor je kiezen, daarom leer je schilderen stap voor stap, waarbij je ook leert om ‘fouten’ te durven maken.

Wie schildert ervaart een heerlijke vrijheid en een gevoel van tijdloosheid: jij maakt jouw wereld!

 

De onderwerpen die we gaan behandelen zijn onder andere:

-Hoe begin ik?

-Kleuren mengen, welk penseel op welk moment.

-Hoe krijg ik diepte in mijn werk?

-Doe minder en bereik meer…….

-Wat maakt een schilderij boeiend?

-Schilder wat je ziet en niet wat je weet.

 

 

0
kunstschilderen