Schilderen ‘onder het Licht’ van Domburg

 

Het is niet zomaar dat ruim honderd jaar geleden vele grote Nederlandse en buitenlandse kunstschilders Domburg ‘aandeden’ tijdens hun creatieve loopbaan. Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba
van Heemskerck, Mies Elout-Drabbe en vele anderen waren jarenlang vertegenwoordigd in deze bekende Nederlandse kunstenaarskolonie. Het boek ‘de Schilders van Domburg’, geschreven door Francisca van Vloten, geeft hier een bijzondere toelichting op.

Jan Toorop was de eerste die oog had voor het unieke Zeeuwse licht, de opvallende lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het vlakke land. Het zeewater speelt een belangrijk rol bij de reflectie van het zonlicht, waarbij het verhoogde zoutgehalte van de lucht het licht nog transparanter laat zijn en de schittering over land en zee indrukwekkend maakt. De basis van het Nederlandse Luminisme werd hier dan ook door Toorop en Mondriaan gelegd.

Het is dan ook niet zonder reden dat ‘Masterclasses Het Zeeuwse Licht’ in deze bijna mystieke ambiance zijn inspiratie vindt. Hier aan toegevoegd de prachtige stranden met zijn eeuwenoude paalhoofden, het spel van eb en vloed, de mysterieuze zonsondergangen, het grillige duinlandschap met unieke vergezichten, de oude bossen en de gezellige badplaats Domburg met zijn vele terrasjes en restaurants…….
Bij ‘Het Zeeuwse Licht’ zijn deze onderdelen een welkome en sfeer verhogende bijdrage aan de beleving van de masterclasses. Waar vindt je dit alles zo te samen?

In een losse vrije stijl met snelle streken, niet in detail maar in grote lijnen en vlakken, leer je schilderen of je stijl verbeteren. Ingetogen of met bravoure en experiment. In het decor van memorabele voorgangers en nu dan onder begeleiding van de hedendaagse impressionisten Hans Versfelt, Robert Vorstman en Jo Dumon Tak, allen met een respectabele staat van dienst.
Op het strand, in de branding, boven op de hoge Hill, in weer en wind biedt www.hetzeeuwselicht.nl een uitgebreid programma aan Masterclasses Kunstschilderen in de stijl van het Impressionisme. Voor beginners en gevorderden.

www.hetzeeuwselicht.nl

0