Schilderen ‘onder het Licht’ van Domburg

 

Het is niet zomaar dat ruim honderd jaar geleden vele grote Nederlandse en buitenlandse kunstschilders Domburg ‘aandeden’ tijdens hun creatieve loopbaan. Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Mies Elout-Drabbe en vele anderen waren jarenlang regelmatig aanwezig in deze bekende Nederlandse kunstenaarskolonie. Het boek ‘de Schilders van Domburg’, geschreven door Francisca van Vloten, geeft hier een bijzondere toelichting op.

Jan Toorop was de eerste die oog had voor het unieke Zeeuwse licht, de opvallende lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het vlakke land. Het zeewater speelt een belangrijk rol bij de reflectie van het zonlicht, waarbij het verhoogde zoutgehalte van de lucht het licht nog transparanter laat zijn en de schittering over land en zee indrukwekkend maakt. De basis van het Nederlandse Luminisme werd hier dan ook door Toorop en Mondriaan gelegd.

Het is dan ook niet zonder reden dat ‘Masterclasses Het Zeeuwse Licht’ in deze creatieve omgeving zijn inspiratie vindt. Hier aan toegevoegd de prachtige stranden met zijn eeuwenoude paalhoofden, het geruis van de branding, de mysterieuze zonsondergangen, het grillige duinlandschap met unieke vergezichten, de oude bossen en de gezellige badplaats Domburg met zijn vele terrasjes en restaurants…….
Al deze onderdelen maken de beleving van de Masterclasses nog eens extra bijzonder.

In een losse vrije stijl met snelle streken, niet in detail maar in grote lijnen en vlakken, leer je impressionistisch schilderen of je stijl verbeteren. Ingetogen of juist met bravoure en experiment. Dat alles onder begeleiding van onze deskundige en gerenommeerde docent kunstschilders.
Op het strand, in de branding, boven op de hoge Hill of in de duinen, in weer en wind biedt www.hetzeeuwselicht.nl een uitgebreid programma aan Masterclasses Kunstschilderen. Voor beginners en gevorderden.

www.hetzeeuwselicht.nl

 

0